NaturligtVis Vårnumret 2015

naturligtvis_var_2015_front

Våren är full med liv och glädje…

Kära Läsare

Våren har nu officiellt kommit till Danmark och resten av vår nordliga halvklot. Det är dock först nu som de första fysiska tecknen på vårsäsongen börjat visa sig och tvingar kylan till att släppa taget om människor, djur och natur. Återigen startar livet igen med ett myller med djurbäbisar och små spirande växtembryon.
Hos VetCur är våren alltid en stressig tid eftersom vi just nu har mycket att göra för att kunna hjälpa alla våra kunder, som föder upp hundar, katter, hästar, grisar, kor, höns och som har fiskodlingar … eftersom när de små djurbarnen kommer till världen har de behov för extra omsorg och bra omvård samt god mat till att växa och trivas på. Speciellt vitaminer och mineraler är ett viktigt vårämne – just därför har vi den här gången tagit upp ämnet i förhållande till katter och mineraler. Mineralerna är lika viktiga för andra djurarter så kom ihåg att många problem kan lösas eller mildras bara man är uppmärksam på detta.

Med ett stigande behov för utbildade foderrådgivare, startade en ny grupp Veterinär Närings Terapeuter resan mot VET utbildningen i slutet av april. De förväntas vara färdigutbildade i slutet av november i år. Så kommer det att finnas ytterligare nyutbildade näringsterapeuter klara att hjälpa djuren och ge bästa råd till deras hälsa och livskvalitet.
Förutom mineraler kommer du i vårnumret att läsa ett par värdefulla fakta om en välkänd planta, vars inverkning på liv och hälsa är väldokumenterad och effektiv. Dessutom kan du läsa generellt om GMO och relationen med foder till jordbruksdjur.
Du kan läsa om varför ”crazy-cat-woman” Stine Larsen och hennes katter älskar GourMix maten.
Sist men absolut inte minst kan du också läsa om päls och fällning – vad som är normalt och vad som kan vara orsakerna om det finns problem.

Härmed önskas du trevlig läsning och en livsbejakande vårsäsong.
Håll dig alltid nyfiken.

bgMed vänliga hälsningar

Rebekka M. E. Gadeberg

Ägare och grundare


Katter och Mineraler

Sist i raden av vitaminer och mineraler har vi den här gången kommit till mineralernas påverkan på kattens trivsel.

Katten har normalt mera än 1.000 olika byten, om den bara kan fånga dem alla, och speciellt spindlar eller flugor innehåller lika mycket av de viktiga byggstenarna till kattens kropp, som till exempel möss och fåglar.
Eftersom det normalt inte finns spindlar, och heller inte möss, i kattmaten så ska producenterna hitta andra råvaror för att tillföra de viktiga byggstenarna.
Precis som vitaminerna räknas mineralerna, i lagens ögon, som tillsatser och användningen regleras därför i EUs regelbok 1831/2002/EC.
När jag nu här efterföljande redogör för kattens mineralbehov använder jag som stöd FEDIAFs rättningslinjer gällande minimum- och maximumsnivåer per 100 gram torrfoder till vuxna katter. De anges i (evt. min./evt. max) vid varje mineral.

Kalcium (Ca):
Först och främst känd för att vara avgörande vid bildande och underhåll av benen. Kalcium har också avgörande funktioner för muskelfunktion och hormonproduktionen.

Fosfor (P):
Är lika viktig som calcium för benen, hormonbildander och njurfunktionen.
Förhållandet mellan kalcium och fosfor bör ligga mellan 1:1 och 2:1. Normalt ligger nivån i de flesta fullfoder ligga omkring 1,3:1
Speciellt i samband med råfoder kan det precis vara vid kalcium/fosfor-balancen som det uppstår problem, eftersom rått kött normalt innehåller 3 – 4 gånger så mycket fosfor i förhållande till kalciumnivån. Så för att kunna korrigera den obalansen, som ofta resulterar i problem med svaga ben och problem med benstrukturen, är det viktigt att hitta kalciumrika råvaror som man kan kombinera köttet med. Samtidigt är också D-vitaminen nödvändig för bästa möjliga absorption och nyttjande av kalcium. Se evt. mera info i sommarnumret 2014 av NaturligtVis.

Järn (Fe):
De flesta av oss känner redan till att järn har stor betydelse för de röda blodkropparna som transporterar luft (Min. 8 mg).

Zink (Zn):
Zink är tillsammans med selen ett av de mineraler som används mest av flertalet funktioner och system i kroppen. Zink används bland annat av immunförsvaret, till hårväxten, enzymproduktionen, metabolismen – ja, listan är lång (Min. 7,5 mg)

Koppar (Cu):
Har stor betydelse för benbildningen och blodets sammansättning. För reproduktionen är det mycket viktigt att ha rätt mängd koppar (Min. 0,5 mg, för katter som växer dock minst 1,0 mgh vid katter.

Selen (Se):
Selen har många funktioner, precis som zink. Immunförsvaret är storförbrukare av selen och metabolismen också. (Min. 30 mikrogram)

Jod (I):
Jod är ett viktigt ämne för hormonproduktionen och är därför grundläggande för T3- och T4-hormonerna som produceras i sköldkörteln. Den kräver jod och märkligt nog skapar både för mycket och för lite jod samma symptom – nämligen en förstorad sköldkörtel. Tillräckligt med C-vitaminer, som katten själv producerar, och mangan främjar upptagelsen av jod.
(Min. 0,05 mg, för katter som växer dock minst 0.18 mg).

Magnesium (Mg):
Det sägs ofta att nervösa katter kan behöver extra tillskott med magnesium. Det är logiskt eftersom ett av kattens områden som behöver magnesium är det neurologiska systemet. Om det saknas tillräckligt med magnesium kan det ge muskelkramper och generellt sätt behöver alla kroppens celler magnesium. Samtidigt kan för mycket magnesium och övriga mineraler ge problem som t.ex. urolitiasis.
(Min. 40 mg, för katter som växer dock minst 50 mg)

Natrium (Na):
Är avgörande för att katten ska kunna upprätthålla vätskebalansen i kroppen. Eftersom katter i stort sett inte svettas är behovet av natrium – ofta i form av salt (NaCl) – inte våldsamt stort.
(Min. 80 mg, för katter som växer dock min. 160 mg)

Kalium (K):
Ett viktigt ämne för aptiten och hjärtrytmen. Dessutom har kalium en viktig roll i syra-bas-balansen i kroppen och har en viktig roll i den aktiva transporten över cellmembranen.
(Min. 600 mg)

Kobolt (Co):
Utan kobolt kan katten inte skapa B-12-vitamin. Och utan B-12 kan det inte bildas blodkroppar.

Svavel (S):
Svavel ingår bland annat i immunförsvaret och produktionen av ledvätska och brosk.

Klorid (Cl):
Känner vi nog bäst till i samband med natrium, där det i kombinationen NaCl är salt. Klorid har samma viktiga egenskaper som natrium när det gäller vätskebalansen. Samtidigt är det en viktig del av galla, som katten producerar i levern, och som gör att den kan smälta fett.
(Min. 110 mg, för katter som växer dock minst 240 mg)

Mangan (Mn):
Ingår i benbildning och underhåll och spelar en avgörande roll vid skapandet av enzymer till nedbrytning av kolhydrater och fetter.
(Min. 0,5 mg, för katter som växer dock minst 1 mg)

Och avslutningsvis – är det vårt ansvar som kattägare att vara säker på att ge korrekt näring?
Mitt korta svar är: JA.

Av: Allan Venzel


Stines katter

naturligtvis_var_2015_stines_katter

Jag hör till den KATTegorin som man ibland har benämt Crazy Cat Lady. Eller dvs. – det har gått en flytt och 14 katter plus minus alla de lösa finns en tillflyttad och 14 katter plus minus de lösa sedan man kunde använda det begreppet om mig. Nu passar jag visst in på beskrivningen som kattdam, och det passar mig bara bra – alla mina morrhår är tillgivna, härliga i pälsen och friska, hälsosamma och mår bra. Men så har det inte alltid varit.

Så länge jag kan minnas har jag alltid älskat morrhår, men jag har aldrig riktigt lagt så stor betydelse i vad de fick att äta. Det viktiga för mig var att de fick vatten, våtfoder och torrt. Alltid nära till hands och fritt från flugor och sol, värme osv. Vilket märke eller hur mycket fett och kolhydrater det innehöll har jag inte tittat efter. Jag har heller aldrig tänkt över tandsten, njutsten osv.

Jag var nog också en av dem som föll för Whiskas eftersom ’reklamen var rolig och katten i filmen var söt’ – och det har mina katter också kunnat leva ok med. Tills jag flyttade till Haderslev och en av grannarnas katter gärna ville flytta in. Jag saknade att ha djur omkring mig, och den var så söt så den fick lov att flytta in som sällskapsdjur… Det sades att det var en kastrerad hankatt – men det kan jag med all säkerhet säga: Det var det INTE! Det tog inte lång tid så hade jag fyra… De var ju alla söta och fyra stycken tar inte särskilt mycket plats här ute på landet. Och det gör de resterande tio stycken som flyttat in heller inte, men det är en helt annan historia.

naturligtvis_var_2015_stines_katter_1Jag började att mata dem med GourMix efter att ha fått kontakt med VetCur och deras produkter, och därmed fått en helt ny syn omkring djurens näring och anatomi helt in under huden… Det kunde snabbt ses på kattungarna, som snart växte större än deras lilla mor – både i höjd och storlek, att de matades med en produkt som tillgodoser hela växtprocessen i deras kropp. Det var inte kattungemat (ja, jag måste erkänna att jag också var en av de som bestämt tyckte att kattungar naturligtvis skulle ha kattungemat… nej, det ska de inte. Det är helt enkelt bara ett reklamknep). De kattungar som under de senaste tre åren växt upp hemma hos mig, har alla matats med GourMix och ingen av de har någonsin haft problem med dålig mage, tandsten, urinvägsinfektioner eller vad som annars normalt drabbar många av katterna här ute på landet. De har alltid varit vackra och mjuka i pälsen.

Så flyttade två stycken mera in (också från grannen) och så har det fortsatt under de senaste åren – så att det nu i skrivande stund finns 14 stycken fastboende morrhår (alla tillflyttade) plus de herrar som går på walk-about och passerar förbi för att få lite god proviant till deras vidare färd. Det blev snabbt dyrt att mata grannens djur. Samtidigt kan jag stolt konstatera att samtliga gäster snabbt fått bättre päls och hygien. Det är mera ro på flocken nu, aldrig någon som slåss om maten eftersom alla är mätta och nöjda – till och med på torrfoder.

Det som kännetecknades hos de katter som flyttade in och som inte var födda på gården var att deras päls var matt och trist, och de hade dåliga tänder och hade också ofta dålig mage när de kom. Det är tydligen tyvärr vanligt förekommande här ute på landet, att katter äter möss och annat som de kan hitta, och trivs bra med det. Men jag kunde se att majoriteten av katter inte hade det bra. Det var nog också därför som de sökte sig till mig – jag matar katterna i stallet, eftersom de flesta av mina katter är utekatter (de får dock lov att bo i källaren), så jag kan inte alltid styra vem eller hur många som kommer till middagen varje dag. Men efter att de har varit här i en eller två veckors tid kan jag helt klart se att de fått blankare päls och mera ro i deras sinne. Det sägs att katten är en ensamvarg. Det är jag ganska oenig i… Alla mina katter är tillflyttade (förutom naturligtvis diverse kattungar) och ändå tillåter de bofasta katterna att det nästan varje månad kommer nya in i gruppen, som antingen bara stannar över natten för att få en matbit eller andra som slår sig ner och stannar i en månad för att sedan vandra vidare… De har en härlig och fascinerande inställning till livet och varandra.

naturligtvis_var_2015_stines_katter_miwDet finns speciellt en i flocken som jag har en speciell anknytning till, och som har haft stor glädje av och som verkligen behöver de rätta byggstenarna som finns i fodret från VetCur. Det är gamle Miw. Jag vet inte exakt hur gammal han är. Men jag var att han kommer från en av mina grannar som haft väldigt många katter och som är en av de som matar med rester. Han har haft Miw sedan han flyttade in för 9-10 år sedan. Då bodde Miw där redan och var nog omkring 4 år, så Miw är nu vad man kan kalla en äldre herre…

Han har nu bott hos mig i ett par år…

Han har varit med i trafikolyckor ett par gången när han bodde hos min granne och har också deltagit i några kattslagsmål, som det normalt är och bör vara för en riktig hankatt… Men när man är gammal och inte får tillräckligt med ordentlig mat så börjar det göra ont i kroppen. Därtill fick han inte en ordentlig undersökning av veterinären efter de olika trafikolyckorna utan slickade såren själv. Det innebar att när han dök upp hos mig och ville ha asyl, minst sagt liknade något som såg bättre ut innan han sprang ut på vägen. Hans öron var angripna av öronskabb som gjorde att han kliade sig våldsamt intensivt bakom öronen och hade stora sår (som min granne sade var från slagsmål, men som man lätt kunde se berodde på öronproblem) och han var tunn och hade riktigt äcklig päls. Han hade tappat pälsen i stora områden runt omkring och hade fått sår på ryggen efter loppangrepp. De första tre månaderna låg han ovanpå tvättmaskinen i tvättstugan och sov eller läkte sina sår. Jag kunde aldrig se hans ögon under de första två månaderna. Han knep ihop dem som om han tyckte att ljuset gjorde ont. Han åt torrfoder (GourMix), använde kattlådan och låg ovanpå tvättmaskinen. Det var rutinen under de tre första månaderna. I den perioden borstade jag honom varje dag, masserade Cur1 till katter in i hans päls och rengjorde hans öron från kvalster. Han började snabbt att gå upp i vikt. Han åt mycket under den första perioden och hittade så en nivå där han fick tillräckligt för att hålla vikten och ändå känna sig mätt. Jag är inte tvivel om att fodret från VetCur hade stor betydelse för att han återhämtade sig så snabbt. Nu ligger han och myser i lammskinnet på stolen vid sidan av mig. Han har, som den enda, fått lov att komma in i huset. På grund av hans bakgrund med dåligt foder har han nästan inga tänder kvar. Det finns en hörntand och några tuggytor som gör att han fortfarande (tack och lov) kan tugga torrfodret. Så jag tar hand om honom. Han är chef över flocken och ska bara titta på de andra så rättar dem in sig direkt. Han leker precis som en liten kattunge ibland, och det är härligt att se hur man med rätt foder och rätt skötsel kan få en katt, som alla sade borde avlivas, tillbaka på rätt kurs igen.

Min pojkväns två norska skogskatter hade problem med väldigt dåliga magar, vilket ledde till kattbajs på olika ställen där det INTE skulle vara. Han är en man med stort tålamod, men hade till slut nått till en punkt där han ansåg att avlivning var det enda rätta. Han sade att han hade provat allt som han kunde läsa sig till på nätet. Då lockade jag honom till att pröva med GourMix. Jag lovade honom att inom två veckor skulle han kunna se en förbättring. Det stämde naturligtvis. Nu är båda katterna friska, ingen dålig mage och inget bajs där det inte ska vara. De är båda mycket härliga och ulliga med riktiga David Crocket-svansar och massor med spratt och glatt humör.

naturligtvis_var_2015_stines_katter_2Jag vill utan tvekan rekommendera att man prövar att ge GourMix till sina katter. Oavsett om det finns problem eller inte så är jag säker på att det är det allra bästa foder man kan ge till katten. Oavsett ras eller livsstil. Mina katter är blandraser och min pojkvän är norsk skogskatt och alla mår de riktigt bra med att äta GourMix. Ytterligare en fördel är att man alltid kan ringa och fråga om råd och vägledning hos VetCur. Också utan att köpa någon av deras produkter. Det kan man inte säga om många andra ställen. Så en klar rekommendation härifrån.


naturligtvis_var_2015_althaea_officinalisVärdefull växt – Althaea officinalis, känd som läkar-stockros

Det handlar om en mångårig växt som blir mellan 60 och 130 cm hög.

Althaea har en köttig pålrot som, precis som moroten, är depotorgan för växten. Det är speciellt olika viktiga sockerarter till kroppens immunförsvar som det finns mycket av i stockros roten. Växten har sin blomstringsperiod från slutet av juni fram till slutet av september och agerar som en bra näringskälla till trädgårdens flitiga insekter, speciellt bierna. Frukterna är runda och tillplattade. Läkar-stockrosen finns normalt på våra breddgrader. Den växer fritt i många av våra hedar, längs diken, på stränder och kärrar. Växten fördes in i Danmark av munkar som kom till landet för att kristna hedningarna. Det finns ca 12 stycken arter av stockros i Europa, som alla har biverkningsfria medicinska egenskaper.

naturligtvis_var_2015_althaea_officinalis_1Hela plantan används, men det är stor skillnad på vad de enskilda växtdelarna består av och därmed också vad man ska använda för del till olika problem.

Växten innehåller slemämnen, de redan nämnda viktiga sockerarterna, stärkelse, viktiga aminosyror, immunmodulerande proteiner, adaptogener.

naturligtvis_var_2015_althaea_officinalis_2Efter många av de medicinska växterna smakar bittert eller bara dåligt började hovapotekaren på 1600-talet att tillverka karameller för att göra medicinen godare. Inom loppet av 1700-talet tog sockerbagarna gradvis över tillverkningen. Efter Näringsfrihetslagen från 1857 byggdes fortfarande flera godisfabriker i Köpenhamn och de större städerna, och tillverkningen fick en mera industriell karaktär. Några av de första medicinska karamellerna som producerades i Danmark var Altheakarameller med aktiva ingredienser från läke-stockrosen.

Filosofen Theophrastus (372 – 286 f.Kr.) berättade att extrakt av stockros i vin var effektivt mot alla former för hosta, däribland kikhosta, bronchitis, tuberkulos och lunginflammation.

naturligtvis_var_2015_althaea_officinalis_3Dagens vetenskapliga undersökningar har visat att orsaken är plantans polysaccharider = komplexa sockerarter. Dessa är dokumenterat effektiva mot magkatarr, inflammation i tarmarna, till upplösning av njur-, blåsa och gallsten samt att avhjälpa dålig njurfunktion.

Inte bara inne i kroppen är läke-stockrosen en riktig superplanta – växtens slemämnen främjar sårläkning vid skrubbsår, vid narig och torr hud, förkylningssår samt vid solbrännor och brännskador.

I en vetenskaplig artikel från 2010 (1) har man visat att rhamnogalacturonaner, som är bioadhesiv och slembildande sockerarter – även kända som polysaccharider, effektivt stimulerar hudcellernas fysiologi vilket påskyndar läkningsprocessen.

För alla som tycker om att äta grönt kan det starkt rekommenderas att använda unga blad till sallader, att laga soppa eller spinat på de äldre bladen samt koka, steka eller ugnsbaka roten tillsammans med andra rotfrukter. Även plantans frö kan användas för att strös på müslin eller bara att tugga på som snacks. De smakar härligt nötaktigt och är bra för hälsan.

Vår fantastiska planet innehåller en oändlig rikedom med värdefulla växter som, när man väl är bekant med dem, kan berika ens liv på alla möjliga sätt.

Av: Rebekka M. E. Gadeberg


Fällning hos katter

naturligtvis_var_2015_fallning_hos_katter_1

Lösa katthår på kläder och möbler är något som nästan alla kattägare tycker är irriterande. Oavsett hur mycket man dammsuger och gör rent kan man inte undgå problemet och det går aldrig lång tid innan huset återigen är fullt med katthår.

Eftersom pälsen hela tiden förnyas är fällning en helt naturlig process då gamla hår lossnar och faller ut ur hårsäcken. Ett hårstrå genomgår två faser; en växtfas när håret gror och har en tydlig hårrot och en vilofas när håret är inaktivt. Det är i slutet av vilofasen som håret lossnar från hårsäcken och trycks ut av ett nytt hår som växer fram.
Nästan alla kattraser har årstidsbestämda fällningsperioder (vår och höst) men fällningens storlek varierar från ras till ras, och även inom rasen kan det finnas variationer.
Den normala fällningen är inte så mycket man kan göra något åt men god pälsvård, som daglig borstning, kan förkorta fällningsperioden. När katten borstas masserar man samtidigt huden vilket ökar blodgenomströmningen och stimulerar så att de hår som är i slutet av deras vilofas snabbare lossnar från hårsäckarna. Vid borstningen försvinner samtidigt mycket löst hår och man undgår därmed att de fäller runt omkring i huset. Överdriven fällning, dvs. där mycket hår faller samtidigt och produktionen av nya hår inte hinner i kapp, leder till att pälsen blir tunn, matt och glanslös och huden fjällig. Håren kan i vissa områden vara mycket kortare än normalt och katten kan bli helt hårlös på ett enstaka område.

naturligtvis_var_2015_fallning_hos_katterOrsakerna till detta kan vara fodermässig brist, parasiter i pälsen och på huden, sjukdommar i huden eller andra organ, allergi, stress och hormonella störningar.

Näringsmässiga brister, antingen som följd av dåligt foder, nedsatt aptit under en längre period eller en obalans i bakteriefloran i tarmen, kan leda till brist på viktiga aminosyror, vitaminer och mineraler.

Ett välbalancerat fullfoder har ett garanterat innehåll av de viktiga näringsämnen men om fullfodret bara utgör en liten del av den dagliga näringen finns det risk för att det leder till en dålig tillgång av viktiga mikronäringsämnen (vitaminer och mineraler) eller en obalans mellan de olika mikronäringsämnen vilket kan blockera för upptagelsen av andra ämnen.

Vissa omständigheter medför ett ökat behov av mikronäringsämnen. Det gäller bland annat dräktighet, diande och stressfulla perioder.

naturligtvis_var_2015_fallning_hos_katter_2Om katten fäller på grund av att den kliar sig kan det bero på att den har fått parasiter (oftast loppor) eller har en allergisk reaktion. Om ägaren inte har observerat att katten kliar eller slickar sig mera än normalt, för att katten gömmer sig när den gör det, kan veterinären undersöka hår från det förändrade området under mikroskop, och om håren är skadade pekar det mot att fällningen beror på hormonförändringar, som t.ex. ökad ämnesomsättning (Hyperthyreoidisme) varav en av symptomerna är ihopslingrad päls och ökad fällning. Sjukdomen diagnosticeras med hjälp av blodprov.

Vid många tillfällen av icke-kliande håravfall kan man inte hitta någon specifik orsak. Katten är frisk och hälsosam, äter valbalancerad foder och verkar inte stressad. Pälsen är kanske lite matt och det kan finnas lite flagnande hud. Dessa katter kan behöva lite tillskott av växt- och fiskolja med viktiga fettsyror som linolsyra (omega-6), gammalinolsyra (omega-6) och eikosapentaensyra (omega-3 från fisk).

I anslutning till fällning finns ökad risk för hårbollar och i den förbindelse kan ett näringstillskott som innehåller maltextrakt/maltsirap vara en riktigt bra idé eftersom det lättas passerandet av hår genom tarmsystemet och man därmed undgår att det bildas hårbollar i magsäcken.

Av: Lonnie H. Schmidt


naturligtvis_var_2015_gmo_2Lite om GMO

Genmodificerade organismer (GMO) har de senaste åren setts som den bästa lösningen på världens matvarubrist.

Förklaringen som ges är att genom att använda dessa typer av gröder kan det vara möjligt att dyrka till exempel majs, som på grund av att det kan sprutas med pesticider (bekämpningsmedel) som får andra växter (som räknas som ogräs) att vissna utan att majsen tar skada. Det ger en lättare produktionsform med enklare skörd och högra avkastning.

På världsplanen finns det ett antal företag som har specialiserat sig på att framställa GMO gröder (se faktabox på nästa sida)

EU, som annars varit tillbakahållande med GMO-grödor, har godkänt importen av ytterligare 19 GMO-grödor till försäljning i EU, framförallt till djurmat. Det ökar antalet av godkända grödor till 77 stycken, som normalt är majs, soja, bomull och raps.

Det finns en mängd fördelar och nackdelar omkring GMO eller inte, och den diskussionen kan man deltaga i på de olika forum. I den här artikeln är det inte meningen att framställa en klar ståndpunkt till GMO eller inte, utan blott att försöka att ge lite fakta som vi i VetCur har observerat.

För oss som konsumenter kan det vara svårt att se skillnaden på om den cornflakes eller müsli som vi äter vid frukostbordet är framställd med GMO eller inte. Vi kan heller inte smaka någon skillnad. Lagstiftningen är dock utförd genom att om det är använt GMO-råvaror i framställningen ska det anges på förpackningen.

Det blir lite svårare när vi talat om t.ex. kyckling. Den kan nämligen ha fått GMO-majs i fodret utan att det behöver skrivas på innehållsdeklarationen.

VetCur genomförde 2014 ett försök hos en dansk kycklingsuppfödare som hade observerat en nergång i produktionen och inte riktigt kunde hitta någon bra förklaring till det.

Efter tätt samarbete mellan uppfödaren, foderproducenten och VetCur kunde vi konstatera att en ändring i råvarusammansättningen hade haft våldsam betydelse för foderutnyttjandet och därav  följande tillväxten (se bilden här nedanför)

naturligtvis_var_2015_gmo_3

Stapel 1: foder där det inte är använt något GMO-majs från tidigare produktion

Stapel 2: foder där det är använt GMO-majs från tidigare produktion

Stapel 3: foder där det är använt GMO-majs från försök 1

Stapel 4: foder där det är använt GMO-majs i kombination med växtnäring från VetCur från försök 1

Fnaturligtvis_var_2015_gmo_1oderkonsumption

Tabellen visar hur många kg foder som krävs för att få 1 kg kyckling, beroende på sammansättningen av fodret.

Försöket visade att GMO-råvaror har betydelse för utnyttjandet av fodret, och därmed betydelse för ekonomin hos kycklingsuppfödaren.

Försöken visade att man kan kompensera för den mindre utnyttjande av fodret genom att tillföra en skräddarsydd växtblandning (Symbiotech) till fodret.

Om man vill vara säker på att inte intaga GMO-råvaror eller produkter där det är använt GMO i produktionen är bästa lösningen att gå efter ekologiska produkter. De kontrolleras och är därmed garanterat GMO-fria.

Valet är ditt.

Dupont
Amerikansk baserat multinationellt företag som, förutom GMO-grödor, tillverkar kemiska produkter. Grundades i 1802 och startade med krut-produktion. Senare blev det bland annat freon, kevlar och teflon produkter som kommer från DuPont. Fram till och under andra världskriget samarbetade man med tyska IG Farben omkring framställning av giftgaser, från början tänkt till avlivning av skadedjur. DuPont övertog i 2011 Danisco.
Källa: Wikipedia

Bayer
Tysk baserat multinationellt företag som, förutom GMO-grödor, tillverkar kemiska och medicinska produkter. Grundades 1863 och är bland annat känt för Aspirin. Var en del av IG Farben och uppfann Zyklon B giftgasen.
Källa: Wikipedia

Monsanto
Amerikansk baserat multinationellt företag som, förutom GMO-grödor, tillverkar kemiska och medicinska produkter. Grundades 1901 och har bland annat medverkat i framställning av medel som DDT, PCB, Agent Orange samt Roundup.
Källa: Wikipedia

BASF
Tysk baserat multinationellt företag som, förutom GMO-grödor, tillverkar kemiska produkter. Grundades 1951 när IG Farben upplöstes och delades upp i flera olika företag. Är känd bland annat med spolband till bl.a. musik, men tillverkar också bland annat råmaterial till LEGO-klossar.
Källa: Wikipedia

Av: Allan Venzel